Sportclub Emma
Gemeentelijk Sportpark Reeweg
Halmaheiraplein 8
3312 GH Dordrecht
T: 078-6148188
E: info@scemma.nlStukje van de voorzitter 11-10-2017 ( ZELFREFLECTIE )

ZELFREFLECTIE

Beste Leden,

Mijn laatste stukje was alweer in juni van het vorige seizoen.
Op moment dat ik dit schrijf is de voetbalwereld alweer wakker geschud door een onverlaat die een scheids maar te lijf moest gaan.
Een Dordtse jongen die ik nog persoonlijk ken ook.
Een fantastische voetballer en een aardige kerel dat ook.

Ieder weekend worden honderdduizenden het veld ingestuurd om voor de leut- want dat blijft toch de belangrijkste reden- je hobby te beoefenen.
Daar zijn ontzettend veel vrijwilligers voor nodig om alles in goede banen te leiden.
Van materiaalman tot aan leider en kantinebeheerder doch zeker ook die goedwillende scheids.
Nu weten we als geen ander dat de ene scheids ietwat meer kwaliteiten heeft (en dan bedoel ik geen regeltjes doch het informele zeg maar het aanvoelen van- gedeelte) dan de ander.
Daar komt nog bij dat bij standaardelftallen zowel verzorgers, leiders doch ook trainers debet kunnen zijn aan opruiing want immers hun elftal is het belangrijkste wat er is.

De dreiging van Noord-Korea aan het adres van Amerika, de IS die terrorisme tot een kunst verheven heeft of de landen die de mensenrechten aan hun laars lappen, niets is er zo belangrijk dan een wedstrijd van het 1e.
Hoe vaak hoor je niet ja die scheids die kon er niet veel van of…wat een l.l van een vent zo partijdig als wat.
Nu maak ik met mijn elftal ook regelmatig discriminatie mee want wij spelen in Zuid-1 en daar hebben onze zeer sportieve tegenstanders moete mee…immers wij komen uit Dordrecht…oei!!!!

Het enige wat ik risicovol vind op ons eiland is de chemische industrie doch ook daar moeten wij niet zoveel aandacht aan geven, ook dat valt wel mee.
Om terug te komen op de calamiteiten van het afgelopen weekeinde kan ik maar 1 raad geven:

ZELFREFLECTIE

Steeds minder kijkt men naar zichzelf doch hebben we de neiging alles en iedereen overal de schuld van te geven, niet het falen van jezelf - of laat ik maar zeggen: het niet volledig benutten van de geweldige kwaliteiten die je in je hebt- of het team zijn de oorzaak van alle schermutselingen. 

Of je nu in het 1e speelt of in een lager elftal, blijf sportief en koester de mensen die je het sport beoefenen mogelijk maken.

Al is de scheids (moedwillig) slecht of laten we het erop houden hij of zij hebben het ietwat anders gezien als jezelf geef hem altijd een hand na afloop want ook hij/zij heeft zijn best gedaan.
Ondergetekende mag ook wel eens een wedstrijdje fluiten, ook ik maak daarmee zeker fouten doch niet moedwillig.
Het minste wat je dan verwacht is een blijk van waardering hoe moeilijk dat ook in sommige gevallen ook is.
We zijn toch immers niet zo oud geworden om ons druk te maken om zulke onbelangrijke dingen.
Als zelfs onze nationale profs geen behoorlijke prestatie meer neer kunnen zetten, wie zijn wij dan dat wij in de reserve-zoveelste klasse de wereld naar de hand kunnen zetten?

Nogmaals als boer Trump, Poetin, Erdogan, die Noord-Koreaan of wie dan ook geen enige vorm van zelfreflectie hebben, wordt alles steeds dreigender.
Laat het een les zijn voor ons simpele zielen, Steeds Volharden 24 tegen Klazienaveen 11 is toch echt veel minder belangrijk dan onze wereldvrede.

Laten we het niet belangrijker maken dan dat het is, je cluppie is echt niet het allerbelangrijkste voor de samenleving al zijn daar de meningen bij andere clubs over verdeeld, het blijft maar
vrijetijdsbesteding niet meer niet minder.

Ondergetekende heeft deze week vernomen dat een kunstgrasveld niet tot de mogelijkheden
behoort, althans niet op ons hoofdveld, misschien wel op ons trainingsveld.
Er wordt zelfs gesproken om dan misschien een normaal veld in te leveren.
Daar schieten wij dan ook niets mee op.
Een keer of 15 per seizoen niet trainen doch wel de volle mep aan huur betalen kan er bij mij niet in. Je reinste competitie vervalsing.
Uiteraard heeft de gemeente de euro’s niet voor het oprapen en verschuilen ze zich achter het feit dat de herstructurering uit andere potjes moet komen, doch om met miljoenen te smijten om hun morele verplichtingen na te komen gaat mij toch wat te ver en zeker als er best wel veel betere alternatieven zijn. 

We zijn trots op onze sportboulevard en timmeren daarmee aan de weg (shorttrack kampioenschappen etc. geweldig).
Alleen ben ik benieuwd naar de exploitatie ervan, want voor de breedtesport is het project in mijn ogen te duur.
Misschien valt deze exploitatie ook in een ander potje doch ik mag aannemen dat dit complex niet alleen voor Topsport is bedoeld.
Een tip aan de gemeenteraad: kijk in je eigen huishoudpotje en ga snijden in de vaak overtollige uitgaven.
Of het nu huisvesting, welzijn of sport is ik denk dat er miljoenen te besparen valt, voer iets uit wat misschien de helft of zelfs minder kost want daar is iedere burger mee gebaat.


Jullie zelf reflecterende voorzitter Leo Teunissen.

Voorzitter SC Emma Leo Teunissen
 Terug naar vorige pagina