Kabbelende derby ontploft in laatste vijf minuten

Emma blijft leider na bizarre 1-3 zege op RCD

De saaie stadsderby tussen RCD en SC Emma ontplofte in de laatste vijf minuten. Toen boog Emma een 1-0 achterstand om in een niet meer verwachte 1-3 zege en bleef zo koploper in de derde klas.
RCD’s trainer John de Wit greep na afloop meteen naar een sigaretje om zijn teleurstelling te verbergen en de sensationele ontwikkelingen in de slotfase te verwerken. ‘We hadden na rust gewoon die 2-0 moeten maken’, analyseerde hij nuchtertjes om zijn ware gevoelens te maskeren. Ook bij zijn spelers stonden de gezichten na afloop op half zeven.
De Wits gelegenheidsdoelman Dogukan Boyla beoordeelde in de 86ste minuut een terugspeelbal van Shane de Kreij foutief waarna de bal tergend langzaam in het RCD-doel verdween (1-1). Alleen de uitstekende scheidsrechter Harry Hamer kon na afloop troostende woorden spreken. ‘Dat was knap lullig voor die keeper. Ik ben zelf ook doelman geweest. En ja met zo’n veld…’, zo verklaarde hij de blooper en onderstreepte hij dat het hoofdveld van RCD dringend aan renovatie toe is.
Terwijl de lokale pers zich stortte op Emma’s slimme spits en aanvoerder Michael Potkamp die in de sensationele slotfase Emma met twee treffers aan de 1-3 zege hielp, blikte Emma's centrale verdediger en oud-RCD-er Thomas Vigelius langs de lijn met enkele bekenden terug op het bizarre verloop van een ogenschijnlijk kabbelend verlopen stadsstrijd. ’Ik dacht niet meer dat we zouden gaan winnen, Het is dat die keeper…. Ik denk dat het slechte veld er mede oorzaak van was’.
*Knotgek
Om vervolgens maar weer eens aan te tonen dat de voetbalwereld hard is en waar alleen resultaat geldt: ‘We hebben wel strijd geleverd. Vond het een terechte overwinning. Vergeet niet dat we wat vaste waarden misten. Dat merkten we vooral voorin met weinig stootkracht. Maar goed, we blijven bovenaan staan en gaan de komende weken eens kijken of we kunnen blijven meedraaien aan de top’.
Emma’s vleugelverdediger Coen Cleef beleefde een tweede 3-1 overwinning in twee dagen. Met voetbalmaten bezocht hij zaterdag in Duitsland de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Mainz’05, uitslag 3-1. Coen: ‘We waren zaterdagavond rond tien uur terug in Dordrecht. Wat een mooie sfeer daar. En we hebben er goed opgelet’, maakte hij de link naar de triomf van zijn Emma. Om vervolgens de stadsderby te analyseren met: ‘Ik vond het een gelijk opgaande wedstrijd met weinig kansen over en weer. In de tweede helft leek RCD de betere. Maar ja, dan die knotsgekke laatste vijf minuten. Lullig voor die keeper. Maar goed dat wij na die 1-1 er meteen op klapten…’
*Strenge blik
In de kleedkamer van RCD heerste na afloop de sfeer van een begrafenis. Vooral de jonge Daniel Zoomer (18) kampte er met gemengde gevoelens. Met een schitterende goal had hij RCD halverwege het tweede bedrijf op een 1-0 voorsprong gezet. ‘Ik zag de mogelijkheid. Krulde de bal van links richting doel. Een paar tellen later hoorde ik gejuich…’ Leek het doelpunt beslissend in de saaie derby, in de bizarre slotfase ging RCD alsnog onderuit. Terwijl de glimlach bij de beschrijving van zijn doelpunt plaats maakte voor een strakke blik: ‘Ik vond ons echt beter over heel de wedstrijd. En ja we hadden na onze voorsprong 2-0 moeten maken toen ik Lars Pieters de kans daarop bood….’
Het venijn zat weer eens aan het slot nadat met name voor rust de derby leek op een beekje dat al maanden op regen wacht. Beide ploegen meden risicovolle avonturen. Misten ook diverse vaste waarden. Bij Emma acteerden de jonge spelers Jesper van Helden (18) en Dylan Robert Kool (19) niettemin uitstekend. Met name de laatste maakte het RCD vanwege zijn balvastheid regelmatig lastig. Ook aan RCD-zijde deed de jeugd (de 17-jarige Sem Los en doelpuntenmaker Daniel Zoomer) het prima. Slechts sporadisch werden de doelen onder vuur genomen. Zodat vrijwel iedereen in de pauze concludeerde dat wie zou scoren de pot met minimaal verschil zou winnen.
*Bizarre tegenslag
Na rust presenteerde RCD zich wat gewaagder. Dat leverde wat hoekschoppen en vrije trappen rond de zestien op zonder dat Emma’s doelman Rayvano van de Merwe tovenaarskunsten hoefde te tonen. Toen na een kwartier RCD de behendige aanvaller Noah Zwang in het veld bracht leek Emma even uit evenwicht te zijn gebracht. Het resulteerde in de openingsgoal van Daniel Zoomer (1-0). Het leverde RCD ook meteen wat meer ruimte op. Lars Pieters liet na assist van Daniël Zoomer de kans op verdubbeling van de voorsprong liggen. Indirect zou dit de thuisploeg uiteindelijk funest worden. Waar Emma’s bijna geknakte zelfvertrouwen na de bizarre 1-1 opbloeide naar de maximale stand, kreeg RCD de bizarre tegenslag mentaal niet verwerkt. Michael Potkamp voelde dat perfect aan. Zorgde na een assist van de eigen doelman Rayvano fraai voor de luid bejubelde 1-2 en nam even later de rol van slager op zich door maximaal te profiteren van nieuwe wanorde in de verdediging van RCD,
En zo kreeg de derby aan het slot de dynamiek die niemand meer verwachtte.
*Stand 3de klas: SC Emma 4-10, Virtus 4-9, Dubbeldam 4-7, 7de GSC/ODS 3-6, 14de FC Dordrecht Am 4-0.