Pool Maciek Dziedzic held van SC Emma in derby tegen RCD uitslag 3-2

Waarschijnlijk bevatten de geschiedenisboeken weinig verhalen over Polen die een Dordtse derby beslissen. Dat was ook zo gebleven als SC Emma enkele maanden geleden niet de moeite had genomen om te reageren op een e-mail van Dziedzic.

E-mail

,,Maciek zocht een club in Nederland. Wij vonden zijn verhaal interessant en lieten hem meetrainen. Al snel zagen we zijn kwaliteiten. Hij is tweebenig, heeft veel drive en power. Natuurlijk moet hij nog wennen, ook vanwege de taalbarrière. Ik bracht hem in, omdat ik hoopte op een uitval in een fase waarin overleven voor ons het belangrijkste was. Geweldig dat hij die bal dan zo weergaloos binnenschiet’’, zei SC Emma-trainer Roy de Bruin over de nieuwkomer uit het voormalige Oostblok.

Spectaculair

De wedstrijd kreeg daarmee alsnog een spectaculaire wending, nadat er voor rust sprake was van een matte vertoning. Weliswaar stond het binnen een kwartier al 1-1 door een eigen doelpunt van RCD-captain Marvin Langevoort en de gelijkmaker van Ralph Amperse, maar daarna viel er weinig meer te genieten voor het publiek. De angst om te verliezen leek beide teams in een stevige greep te houden.


Na rust was dat heel anders. Al binnen dertig seconden bezorgde invaller Bryan Stiegelis de gastheren een nieuwe voorsprong met een fantastisch afstandsschot. SC Emma verloor kort na het uur Thomas Vigelius met een rode kaart. Vervolgens ging doelman Tom van der Leer voor de tweede keer in de fout bij het verwerken van een terugspeelbal. Bas Verhoeven profiteerde optimaal en zette RCD op 2-2. ,,We gaven allebei de tegengoals zo weg. Tom moet die ballen natuurlijk wegrossen en niet de voetballende oplossing zoeken. Gelukkig maakten we er nog één en hielden we ook met negen man nog stand’’, zei De Bruin.

Diep in de elf minuten tellende extra tijd kreeg Johan Versluis namelijk zijn tweede gele kaart. RCD joeg toen al met man en macht op een nieuwe gelijkmaker, maar die bleef uit. ,,Natuurlijk is dat zuur. Als je nu naar de ranglijst kijkt, ziet dat er niet lekker uit. Maar dat moeten we loslaten. Ik heb genoeg goede dingen gezien waarmee we verder kunnen. De strijdlust die hoort bij een derby, het doorgaan na een tegenslag. Dat is de basis en ik weet zeker dat we daar op termijn automatisch voor beloond worden. We hebben dus verloren in punten, maar gewonnen in het proces’’, analyseerde RCD-trainer Paul Koster.

Opstelling SC Emma

Van der Leer; Van Eden, Versluis, Vigelius, Bakiman; Witter (46. Stiegelis), Nijenhuis (84. Dziedzic), Steenbakker; Ak, Cristina, Van Pelt (76. Van Tol).

Opstelling RCD

Meijdam; Schrauwen (29. Pieters), Steensma (66. De Kreij), Langevoort, De Geus; El Yaakoubi (68. Advocaat), Frank, Martis, Dusseldorp; Verhoeven, Amperse.

©AD De Dordtenaar

Deel dit met je vrienden!