SC Emma 1 - Dubbeldam 1 Uitslag 1-3

‘Ik had speciaal voor vandaag vrij genomen van mijn werk. Want ja, dit is wel een derby!’, vertelde Dubbeldams Jerry van Ingen (28) na de gewonnen uitwedstrijd bij stadgenoot SC Emma (1-3). Kort daarvoor had Jerry de wedstrijdbal gekregen uit handen van scheidsrechter Neander Laros. Het is immers een traditie dat wie een hattrick scoort met de bal onder de douche kan stappen.
Jerry van Ingen kon zich amper herinneren wanneer hij voor het laatst drie keer trefzeker was geweest. Dubbeldam verdiende de zege op basis van de tweede helft waarin het de eerste minuten uitgezonderd vrijwel continu domineerde. ‘Voor rust voetbalden we te veel achteruit en dan maak je het jezelf moeilijk. Het was toen zwakke hap bij ons. Na rust zaten we er lekker op. Moest ook wel want in de pauze hebben we harde woorden gesproken. Gezegd werd dat we de tegenstander onder druk moesten zetten Dat lukte omdat de linies toen beter aansloten. Dat we zouden winnen kon gewoon net uitblijven, Overigens hebben we bij Emma nog nooit verloren’, aldus de man van de hattrick.
*Juichliederen
Terwijl juichliederen klonken in de kleedkamer van Dubbeldam, mompelde Emma’s aanvallende vleugelverdediger Coen Cleef op weg naar de douche ‘Helaas, helaas’. Coen acteerde vorig seizoen nog in het shirt van Dubbeldam. Zijn voetbalvriend Jelle van der Veken nam Emma’s enige doelpunt voor zijn rekening. ’In de tweede helft ging het mis bij ons. Al in de eerste de beste minuut kwamen we voor rust op achterstand. Maar we bleven koel en kwamen op 1-1. Na rust hadden we meteen de 2-1 moeten maken. Jammer dat we toen de kansen hebben laten liggen. Daarna, met complimenten aan Dubbeldam, zakte het bij ons in. Elke tweede bal was voor Dubbeldam. En na die 1-2 gingen bij ons de kopjes hangen. Dubbeldam toonde zich toen veel efficiënter. Dubbeldam vulde het ook met z’n wissels goed in. Zonde want over de hele wedstrijd genomen had dit niet gehoeven. Maar ja, het is zoals het is…’, aldus Jelle. De berusting betekent dat hij zich alweer concentreert op de inhaalwedstrijd komende donderdagavond bij Charlois SV.
*Win-win-situatie
De winnende trainer Ries Fok vond zijn Dubbeldam voor rust onder de maat acteren ondanks de vroege voorsprong. ‘Onze aansluiting vanaf het middenveld naar de spitsen was te groot. Er werd op ons middenveld e veel op één lijn gespeeld. In de rust heb ik gezegd dat wie op één lijn blijft spelen wordt gewisseld’. De harde woorden misten hun uitwerking niet. Mede door het op een andere reden gegronde wisselbeleid aan Dubbeldamse kant. Met name de vervanging van spits Dennis Geschiere door Youri de Bruijn pakte uitstekend uit en bleek een win-win-situatie. Ries Fok legt uit: ‘In overleg met de medische staf hadden we afgesproken dat Dennis Geschiere 35 minuten zou meedoen. En Youri heb ik in het begin op de bank gehouden omdat hij vanwege werk in het buitenland niet veel had getraind’. Met Jerry van Ingen vormde Youri de Bruijn een levensgevaarlijk alternatief duo dat Emma regelmatig in problemen bracht.
De Dubbeldam-trainer plaatste de derbyzege ook in perspectief. ‘Complimenten aan de jongens. Vooral aan de jonge spelers. Onze selectie is smal maar er staan een paar goede jeugdspelers klaar. Dat betekent voor mij dat als de selecte weer wat breder is er muziek zit in deze ploeg’.
*Bliksemstart
Dubbeldam kende een bliksemstart. Binnen een minuut kon Jerry van Ingen op assist van Jordy Wouters aan het opbouwen van zijn hattrick beginnen nadat de Emma-defensie niet bij de organisatie-les was. Het even verbouwereerde Emma krabbelde snel op, kreeg greep op de wedstrijd en kwam na 27 minuten verdiend langszij, In de diepe gelanceerd kreeg Jelle van der Veken ineens een zee aan ruimte om koeltjes Dubbeldams doelman Davey van Pelt kansloos te laten (1-1).
Meteen na de hervatting verzuimde Emma zichzelf op voorsprong te zetten. Michael Potkamp en Luiferdi Marchena lieten beide in kansrijke positie na om Davey van Pelt andermaal de gang naar het net te laten maken. Waarna Dubbeldam met wissels én een aangepaste tactiek het heft in handen nam. Invaller Youri de Bruijn (20) vormde met Jerry van Ingen al snel een alternatief koningskoppel dat met snelheid, flankwisselingen en inzicht het tot vandaag toe nog ongeslagen Emma voortdurend in problemen bracht. Emma’s weer uitstekende doelman Rayvano van de Merwe wist de schade aanvankelijk te beperken maar was halverwege het tweede bedrijf kansloos toen Jerry van Ingen alert reageerde bij een rebound (1-2).
Het hoogste woord bleef aan Dubbeldam dat zo’n tien minuten voor tijd de derby in het slot gooide. Youri de Bruijn werd onnodig in de hoek van de zestien onderuit gehaald. Jerry van Ingen liet zich vanaf elf meter het toetje van een hattrick niet ontnemen: 1-3.