Sneu verlies SC Emma in topduel (0-1) * ‘Zuur, heel zuur. Ik kan wel janken’

‘Zuur, heel zuur’. Zo typeerde Emma’s jonge doelman Koen Vissers (20) de 0-1 nederlaag donderdagavond van zijn ploeg tegen Virtus. Het sneue verlies in het topduel van de derde klas zondag betekent dat Emma voorlopig moet afhaken in de strijd om het kampioenschap. ‘Het ging lekker’, zo omschreef Koen niet alleen zijn eigen verrichtingen maar vooral die van zijn ploeg die voor velen de beste wedstrijd van het seizoen speelde. Koen Vissers die de wegens werk afwezige Rayvano van de Merwe onder de lat uitstekend verving: ‘Ik kan wel janken dat die bal de bovenhoek indraaide. Het was echt een …bal. Vooral omdat die hem erg gehaast schoot en de bal dan toch nog in de kruising dwarrelt’.

De meningen waren tamelijk verdeeld over het beslissende doelpunt van de bezoekers. Waar de een over geluk mompelde, sprak een ander van een juweeltje. ‘Het is niet anders’, vond Emma’s Michael Potkamp die na afloop met af en toe een pijnlijke trek op het gezicht terugblikte. In blessuretijd toen Emma verwoed trachtte nog een punt binnen te slepen raakte hij geblesseerd bij een iets te grove charge van Virtus-zijde. Een kaart van de overigens uitstekende scheidsrechter bleef uit maar het lukte Emma niet de terechte vrije trap in klinkende munt om te zetten. Karaktermens Michael probeerde in de extra tijd strompelend en hinkend zijn ploeg alsnog aan een verdiend punt te helpen, helaas tevergeefs. Van hem geen woord van kritiek over de op de tegenstander. ‘Het was voor de rest een sportieve wedstrijd. En reken er maar op dat ik er zondag weer sta!’

*Gelukkigste
Ook in het oordeel van Michael Potkamp speelde Emma een van de beste, zo niet dé beste wedstrijd van het lopende seizoen. ‘De gelukkigste heeft gewonnen. Wij hebben weinig weggegeven, zij ook niet’. Om vervolgens zijn ploegmakkers terecht te complimenteren met: ‘Iedereen heeft voor iedereen gestreden. We hoeven onszelf niets te verwijten. Misschien alleen dat we niet hebben kunnen scoren. En dan verlies je door zo’n verdwaald afstandsschot. Al met al was het beste een leuke pot. Omdat zij net als wij ook echt willen voetballen. Alleen hebben wij daar achteraf niets aan…’
Emma’s altijd voorbeeldige voorganger in de strijd, Randy van Eden, was wat nadrukkelijker: ‘Wij waren gewoon beter maar daar koop je niets voor. We verliezen door een zondagsschot op donderdagavond….’
Emma en Virtus leverden een uitstekende (inhaal)wedstrijd af. In hoog tempo en van beide zijden de wil om elkaar met constructieve zin de loef af te steken. Emma leunde zoals inmiddels gebruikelijk op het spitsenduo Dylan Kool en Maciek Dziedzic met achter hen Michael Potkamp als de hard werkende man met het inzicht. Centraal achterin straalden Thomas Vigelius en Lorenz Mowlabaks zo veel rust en autoriteit uit dat invaller-doelman Koen Vissers zich al snel op zijn gemak kon voelen. Vleugelverdediger Randy van Eden trok ook weer regelmatig frontwaarts waardoor na een kwartiertje van aftasten Emma algauw zich als de meest dreigende ploeg kon presenteren. Mitch Klijn was na een half uur he dichtst bij een Emma-goal maar zag zijn schot net naast verdwijnen.
*Zwabberbal
Een overigens ook goed georganiseerd Virtus kwam tot minder dreiging. En dat herhaalde zich in de beginfase van het tweede bedrijf waarin Emma de toon zette maar telkens strandde op een uitstekende Virtus-doelman. De weinige keren dat de bezoekers gevaar creëerden bewees collega-doelman Koen Vissers zijn kwaliteit. Met twee wissels slaagde Virtus erin Emma’s dadendrang te reduceren. En zelfs de leiding te nemen. Ietwat fortuinlijk draaide in de 80ste minuut vanaf zo’n 25 meter een zwabberbal van Tom Kwaijtaal buiten bereik van Koen Vissers in de rechterkruising: 0-1.
Goalgetter behoorde met Danny Oomen en doelman Rick Luykx deze avond tot de beste Virtus-spelers. Met Jesper van Helden, Musafa Assaldan en Simeon Simeonov als wissels probeerde Emma de achterstand ongedaan te maken. De precisie leed helaas onder de in de eerdere tachtig minuten verbruikte energie. Een verbeten strijdend Virtus met Rick Luykx als voorman bleef overeind..
Na het laatste fluitsignaal lagen diverse Emma-spelers er letterlijk verslagen bij tussen de kunstgrassprieten. Zo’n goede pot gespeeld en toch verliezen waar een punt minimaal verdiend was geweest. Het sportleven kent wrede kanten….
*Standen
**In de derde klas werd vanavond nog een topduel gespeeld. Daarin won voorlopig koploper SC Gastel met 1-2 bij Oosterhout, de nummer vier in het klassement.
***STAND 3de klas na vanavond: SC Gastel 14-33, Virtus 13-32, Emma 14-27, Oosterhout 14-26.
***STAND 2de periode: RCD 6-15, SC Gastel 6-14 (won 1ste periode), Virtus 5-13, Emma 6-12.
©Fred van Dongen.
Deel dit met je vrienden!