Treffers Dylan Kool en Michael Potkamp bezorgen Emma zege in derby (1-2)

Slimme tactiek beslissend: ‘Daar had FC Dordt Am duidelijk moeite mee’

Hoewel voor zijn doen uiterlijk vrijwel onbewogen zagen kenners dat Emma’s trainer Roy de Bruin innerlijk gloeide van trots en voldoening. Na twee weken gedwongen afwezigheid op de bank zag de coach vanuit de dug-out hoe zijn ploeg de stadsderby bij FC Dordrecht Amateurs met 1-2 won. Emma steeg met de triomf naar de tweede plek in de stand van de derde klas, achter het voorlopig ongenaakbare Virtus.
De persoonlijke complimenten kwamen vooral uit de hoek van de tegenstander. Zijn collega Michael Witman van FC Dordt Am doelde op de door De Bruin uitgedokterde tactiek: ‘Michael Potkamp van Emma maakte in deze wedstrijd het verschil. Eigenlijk is hij spits maar vandaag speelde hij meer achter de aanval. Zo kreeg Emma steeds een meerderheid op het middenveld. Daar hadden wij geen antwoord op’.
Tot vrijwel dezelfde slotsom kwam Adil el Yaakoubi van FC Dordt Am, die zijn ploeg al na twintig minuten vanaf de strafschopstip op voorsprong had gezet. ‘We hebben op de laatste tien minuten na ons niet super veel kansen verschaft. Die laatste tien minuten lukte dat wel een paar keer maar dan is het een loterij’, aldus Adil doelend op enkele hachelijke situaties voor het Emma-doel. Om vervolgens zich ook complimenteus uit te laten jegens Emma-trainer Roy de Bruin: ‘Emma heeft het gewoon slim aangepakt. Ze waren gewoon sterker op het middenveld. Tot aan de middellijn waren ze dominant. Wij wisten daar geen raad mee. We kregen er maar geen grip op. Daarom was hun overwinning niet ten onrechte. Maar goed, aan het slot had het best nog 2-2 kunnen worden’, aldus de analyse van Adil el Yaakoubi.
*Substantieel
Ondanks alle loftuitingen van de tegenstander leverde ook Emma’s jonge wendbare spits Dylan Kool (19) een substantiële bijdrage aan de zege door in de extra tijd van het eerste bedrijf voor de 1-1 te zorgen. Collegiaal deelde hij het succes met zijn Emma-collega Randy van Eden. Dylan: ‘We weten dat Randy een snelle jongen is. Ik voelde aan dat zijn voorzet achter de verdediging van FC Dordt Am zou belanden. Ik reageerde snel, zocht de achterlijn op en schoof de bal binnen. Zo kwamen we nog voor rust op 1-1, heel belangrijk’. De wijze waarop Dylan Kool de bal binnen werkte was een knap staaltje techniek.
Hoewel hij zo’n kwartier voor tijd werd gewisseld, stapte Dylan na afloop met de krat vol waterflessen aan de arm met een brede glimlach richting kleedkamer. Terecht tevreden over zijn bijdrage aan de zege. Per slot had hij vrijwel perfect voldaan aan de tactische opzet van zijn trainer. ‘Ik en Maciek Dziedzic wisselden in de spits steeds van flank. En Michael Potkamp opereerde deze keer wat meer achter ons. Daar had FC Dordt Am duidelijk moeite mee. Met name na rust kwamen we zo beter uit de verf. Maar ook belangrijk: we hebben deze middag echt gevoetbald als team’, aldus Dylan Kool die rechten studeert in Leiden en op een korte onderbreking wegens studie na altijd voor Emma speelde. En afgelopen donderdag bij Charlois SV ook al trefzeker was voor zijn ploeg.
*Strafschop
De stadsderby in de derde klas verveelde geen moment. Emma eigende zich al snel het initiatief toe, vooral door een slimme tactische benadering. Vaste spits Michael Potkamp opereerde deze middag wat meer achter de aanvalslinie die vooral bestond uit het duo Maciek Dziedzic en het jonge talent Dylan Kool, en die ook regelmatig van flank wisselden. Met het regelmatig opkomen van de snelle vleugelverdediger Randy van Eden bleek trainer Roy de Bruin een uitstekende strategie in zijn tactisch laboratorium te hebben samengesteld. Dat de thuisploeg na zo’n twintig minuten toch op voorsprong kwam viel zodoende als een grote verrassing. Binnen de eigen zestien sprong Randy van Eden wat al te lichtzinnig om met tegenstander Raffalinho Karg waarna de bal op de stip verdween. Vanaf elfmeter zette Adil el Yaakoubi FC Dordt Am op 1-0. Adil na afloop pragmatisch: Ik vond hem zelf slecht genomen. Maar goal is goal!’
Even leek Emma de weg kwijt. Aangevuurd door Roy de Bruin verstoutte het zich snel waarna een fascinerend gevecht ontstond. Met name de duels tussen de sterk acterende aanvoerder Quinten de Kat van de thuisploeg en Emma’s sluwe spits Michael Potkamp boeiden. Door het ‘zwervend bestaan’ van de Emma-aanvaller moest Quinten zich ook vaak bemoeien met de dekking van andere Emma-aanvallers wat de samenhang in de defensie niet altijd ten goede kwam.
Pas in de extra tijd vond Emma de sleutel van de FC-poort. Randy van Eden overhandigde die aan Dylan Kool voor de belangrijke 1-1.
*Een-twee
In het tweede bedrijf gingen beide ploegen op jacht naar een voorsprong. Omdat het bij Emma tactisch goed in elkaar stak bereikte die ploeg als eerste de doelstelling. Nadat hij voor open doel de bal over de lat had gejaagd, vormde Maciek Dziedzic het tussenstation in een perfecte een-twee met Michael Potkamp. De laatste deponeerde de bal met precisie in de uiterste benedenhoek voor de 1-2. Het betekende tevens de eindstand. Nadat het Emma mede door goed keeperswerk van Yarno Teuling onder de FC-lat niet lukte de marge te vergroten perste de thuisploeg er nog een slotoffensief uit. Zelfs Yarno Teuling trok naar het front. Het leverde enkele mogelijkheden op de 2-2 op. Bij Emma stond het verdedigend echter goed. Door pech en goed (organiserend) keeperswerk van Rayvano van de Merwe kreeg FC Dordt Am de ‘1’ niet van het scorebord.
*Stand: Virtus 8-21, SC Emma 9-18, SC Gastel 8-17, 6de Dubbeldam 8-14, 9de GSC/ODS 8-10, 10de RCD 8-9, 11de FC Dordt Am 9-7.
@Fred van Dongen
Deel dit met je vrienden!