Ex-Spits Rayvano van de Merwe houdt als doelman SC Emma de nul in derby: ‘Keepen gaat wel pijnvrij’

Op de eerste speeldag van de derde klasse B stond zondag direct een Dordtse derby gepland. SC Emma - met voormalig talentvol spits Rayvano van de Merwe als keeper - was daarin net te sterk voor GSC/ODS: 1-0.

In de eerste officiële wedstrijd op het kunstgras was een doelpunt van nieuwkomer Michael Bosua genoeg om SC Emma een winnende competitiestart te bezorgen. Daarmee kregen de gastheren meer dan zij verdienden, constateerde een balende GSC/ODS-trainer Mo Duzgun.

Bovenliggend

,,Een derby wil je sowieso niet verliezen, maar op basis van de kansenverhouding waren wij de bovenliggende partij. We raakten paal en lat en er werd nog een bal van de lijn gehaald. Ik vind dat wij het spel hebben gemaakt tegen een zeer gedisciplineerd verdedigende tegenstander. Dat is positief, omdat we een nieuw team ontwikkelen. Dat de beloning dan uitblijft, is erg jammer. Daar moeten we van leren en dan weet ik zeker dat we nog genoeg teams pijn gaan doen.’’

Voor mij was dat niet compleet nieuw, want ik heb als doelman nog in de jeugdoplei­ding van Feyenoord gespeeld aldusRayvano van de Merwe, Keeper SC Emma

Een opvallend gezicht in de inderdaad prima georganiseerde defensie van SC Emma stond tussen de palen. De 22-jarige Rayvano van de Merwe hield zijn doel schoon bij zijn competitiedebuut. Wie zijn naam invoert op Transfermarkt.nl, een website met een enorme database aan voetballers, komt hem echter tegen als spits.

Kruisbandblessure

,,Drie, vier jaar geleden heb ik als contractspeler van FC Dordrecht een kruisbandblessure opgelopen. Na meerdere operaties besloot ik om te stoppen op dat niveau en bij mijn oude club EBOH te gaan voetballen, maar dat ging fysiek ook niet meer. Na een tijdje zonder voetbal appte ik Ries Fok of ik bij hem mocht keepen. Voor mij was dat niet compleet nieuw, want ik heb als doelman nog in de jeugdopleiding van Feyenoord gespeeld. Keepen is wat dat betreft net als fietsen, dat verleer je niet’’, vertelde Van de Merwe over zijn opvallende switch.

Katachtige reflexen

In de stadsderby viel hij niet alleen op met enkele katachtige reflexen, maar ook door zijn voetbalkwaliteiten. Een kwartier voor tijd kapte hij rustig de aanstormende Ilhan Solak uit, om vervolgens de opbouw te beginnen. De suggestie dat trainer Roy de Bruin, die hem als oude bekende uit de jeugdopleiding van FC Dordrecht naar SC Emma haalde, hem in noodgevallen nog voorin kan inzetten, wuifde Van de Merwe meteen weg.

,,Nee, dat risico neem ik niet. Keepen gaat pijnvrij, dat wil ik graag zo houden. Het plezier in voetbal is helemaal terug. Winst in een derby, de nul gehouden. Ik heb dus niks te klagen, zeker niet met zo’n verdediging voor me.’’

©AD De Dordtenaar

Deel dit met je vrienden!